Zmadhim Gjoksi

Breast augmentation, Breast lift, Breast reconstruction, Breast reduction

Zmadhimi i gjirit, i quajtur edhe mammaplastika e shtimit është një procedurë e njohur e kirurgjisë plastike që përfshin ndërhyrjen kirurgjikale për të rritur madhësinë dhe formën e gjinjve të një gruaje.

Partnerët tanë përfaqësohen nga klinika të përzgjedhura në Evropë që ofrojnë zmadhimin e gjirit dhe kanë kirurgë plastikë me përvojë dhe të aftë të specializuar në këtë procedurë. Në varësi të nevojave të pacientit, mjekët mund të ofrojnë implante gjiri për shtim, të heqin menjëherë lëkurën e tepërt dhe indin e varur ose të kryejnë zvogëlimin e gjoksit me ngritje. Përveç krijimit të një gjoksi të bukur, këto procedura synojnë të ruajnë shëndetin dhe funksionalitetin e tij. Zmadhimi i gjirit mund të kërkohet edhe nga pacientët që i janë nënshtruar mastektomisë (heqja kirurgjikale e gjinjve), si rindërtim i gjirit.

Për shkak të lidhjes intime midis gjinjve dhe identitetit femëror, operacioni i gjirit mund t’ju ndihmojë të rifitoni besimin dhe feminitetin.

Zmadhimi i gjirit dhe operacionet e tjera të gjirit janë ndër procedurat më të zakonshme të kirurgjisë plastike të kryera tek gratë dhe mund të ndihmojnë në rritjen ose ndryshimin e madhësisë dhe formës së gjirit për t’u përshtatur më mirë me pamjen dhe identitetin e dëshiruar të një gruaje. Në fund të fundit, lidhja midis gjinjve dhe identitetit femëror është komplekse dhe e shumëanshme dhe mund të ndryshojë në varësi të faktorëve kulturorë, socialë dhe individualë.

Zmadhim mini-invaziv i gjirit me implante

Zmadhimi i gjirit, i njohur gjithashtu si mammoplastika e shtimit, është një procedurë kirurgjikale që përdoret për të rritur madhësinë e gjinjve duke futur implante nën indin ose muskujt e gjirit.

Kirurgjia e zmadhimit të gjirit nuk duhet të jetë një procedurë e standardizuar. Mjeku do të zgjedhë llojin dhe madhësinë e implantit për çdo pacient bazuar në faktorë të tillë si gjendja fizike e pacientit (trashësia dhe elasticiteti i lëkurës, muri i kraharorit, madhësia origjinale e gjoksit, etj.) dhe dëshirat e pacientit (sa më i madh duan që gjoksi i tyre të jetë be, etj.) në mënyrë që pacienti të arrijë rezultatet më të këndshme dhe më natyrale në lidhje me përmasat e tyre trupore. Faktorë të tjerë që duhet të merren parasysh janë: lartësia, pesha, madhësia e bustit, gjerësia e gjoksit, lartësia e gjoksit, madhësia e areolës, trashësia e lëkurës, lloji i lëkurës, distanca nga sternumi deri te thithkat, distanca nga vija e mesme deri te thithkat, distanca nga klavikula te thithkat, distanca nga vija e poshtme e gjoksit deri te thithkat dhe stili i veshjes.

Në ditët e sotme, zmadhimi i gjirit me implante kryhet kryesisht me metoda minimale invazive, si në mënyrë endoskopike, që nënkupton shkurtimin e kohës së rikuperimit dhe uljen e dhimbjes. Për më tepër, ndihmon në reduktimin e hapësirës së tepërt të gjoksit. Silikoni do të përdoret për implantet e gjirit dhe kontraktura kapsulare ka më pak gjasa të ndodhë.

Megjithëse numri i kirurgëve plastikë që kryejnë zmadhimin endoskopik të gjirit po rritet, duhet një kohë e konsiderueshme për të fituar aftësitë dhe njohuritë e nevojshme të avancuara. Është thelbësore të zgjidhni një profesionist kompetent. Shumë pacientë kanë frikë nga dhimbja që lidhet me operacionin e gjirit. Në mënyrë tipike, gjakderdhja, inflamacioni dhe dëmtimi i indeve shkaktojnë dhimbje. Kirurgjia e gjirit me endoskopi HD minimizon humbjen e gjakut dhe dëmtimin e indeve, duke reduktuar ndjeshëm dhimbjen. Përveç kësaj, gjatë operacionit administrohet anestezi interkostale dhe pacientit do t’i përshkruhen analgjezikë pas procedurës (ilaçe kundër dhimbjes). Kështu, pacienti do të përjetojë dhimbje minimale dhe nuk do të kërkojë injeksione epidurale. Pacientët mund të largohen nga spitali pa shtruar në spital ditën e operacionit.

Implantet e gjirit silikoni përdoren zakonisht për rindërtimin e gjirit, si dhe për shtimin e gjirit për qëllime kozmetike. Thyerja e implantit është një nga arsyet më të zakonshme për heqjen e implantit, ku rrjedhja e silikonit është një shkak i veçantë për shqetësim. Edhe pse këputja e implantit mund të rezultojë në një sërë simptomash, deri në pesëdhjetë përqind e grave me implante të këputur nuk përjetojnë asnjë. Prandaj, rekomandohet shumë që të kryhen skanime rutinë MRI çdo dy vjet duke filluar tre vjet pas operacionit për të zbuluar këputjen e implantit.

Kohëzgjatja e operacionit: 1 – 2 orë

Kthimi në rutinën e përditshme: 2 – 3 ditë pas operacionit

Shtrimi në spital: nga 1 deri në 4 ditë

Vazhdoni konsultimet: rreth 2 – 3 herë

Rishikimi i Implantit të Gjirit

Rishikimi i implantit të gjirit është një procedurë kirurgjikale që përfshin zëvendësimin ose heqjen e implanteve ekzistuese të gjirit. Zakonisht kryhet për të korrigjuar problemet me implantet origjinale të gjirit, të tilla si këputja e implantit, kontraktura kapsulare (formimi i indit të mbresë rreth implantit) ose pakënaqësia me madhësinë ose formën e implanteve.

Procedura zakonisht përfshin bërjen e prerjeve në indin e gjirit për të hequr implantin ekzistues dhe çdo ind mbresë që është formuar rreth tij. Kirurgu më pas mund të vendosë një implant të ri, të rregullojë madhësinë ose formën e xhepit të implantit ose të kryejë një ngritës të gjirit (mastopeksi) për të riformuar indin e gjirit. Në disa raste, implanti ekzistues mund të lihet në vend dhe vetëm indi i mbresë hiqet ose rregullohet. Kjo quhet kapsulektomi ose kapsulotomi.

Rishikimi i implantit të gjirit është një procedurë komplekse që kërkon një kirurg plastik të aftë dhe me përvojë. Koha e rikuperimit do të varet nga shtrirja e operacionit, por pacientët zakonisht duhet të marrin pak kohë nga puna dhe të shmangin ushtrimet e forta për disa javë pas procedurës. Është e rëndësishme të ndiqni me kujdes udhëzimet pas operacionit të kirurgut për të siguruar një shërim të suksesshëm.

Rritja e gjirit me transferim autolog të yndyrës (Lipofilling)

Nëse dëshironi gjinj pak më të mëdhenj ose dëshironi të trajtoni një pamje të shfryrë pas shtatzënisë, mund të mendoni për zmadhimin e gjirit. Megjithëse implantet e gjirit janë standardi i artë për përmirësimin e formës dhe madhësisë së gjoksit, ato nuk janë mënyra e vetme për të rritur volumin e gjoksit; një rritje e vogël mund të arrihet duke përdorur yndyrën tuaj në vend.

Për pacientët që nuk kanë lëkurë të lirshme të gjirit, disa kirurgë përdorin zgjerues të indeve për të shtrirë lëkurën përpara transplantimit të yndyrës në mënyrë që të arrijnë rezultate optimale.

  • Rindërtimi i gjirit me flap miokutan të tërthor rectus abdominis (TRAM Flap) është një nga llojet më të zakonshme të rindërtimit të gjirit. Mbledhja e indeve nga barku dhe transferimi i tyre në gji. Përveç rritjes së gjoksit, pacientët mund të vëzhgojnë ndryshime në konturin e trupit.
  • Në rastin e rindërtimit të gjirit duke përdorur një përplasje miokutane latissimus dorsi, mblidhen indet e sipërme të shpinës. Lëkura, dhjami dhe muskujt e shpinës transferohen në gjoks.

Shartimi i yndyrës në kirurgjinë e gjirit ka një incidencë të ulët të komplikimeve serioze, por ekziston rreziku i nekrozës së yndyrës, në të cilën yndyra e transferuar vdes, formimi i kisteve ose kalcifikimet dhe ndërhyrjet në depistime të kancerit të gjirit. Përpara se t’i nënshtroheni transplantimit të dhjamit në gjoks, diskutoni këtë ndërlikim të mundshëm me gjinekologun tuaj dhe kirurgun estetik të certifikuar nga bordi, veçanërisht nëse keni një histori personale ose familjare të kancerit të gjirit. Dhe pas një procedure të transferimit të yndyrës, është thelbësore të informoni mamografin tuaj dhe profesionistët e tjerë mjekësorë për historinë tuaj të procedurës.

Transferimi i yndyrës është një alternativë e natyrshme për zmadhimin tradicional të gjirit, duke ofruar një pamje dhe ndjesi natyrale për gjoksin. Është një mjet i dobishëm për personalizimin e operacionit të rindërtimit të gjirit, duke i lejuar kirurgët të rivendosin më nga afër pamjen e dëshiruar. Mund të përdoret gjithashtu për të përmirësuar pamjen e valëzimit të implantit të gjirit, një ndërlikim në të cilin tekstura e implantit të gjirit shfaqet përmes lëkurës. Për shartimin e yndyrës, dhjami merret nga vetë pacienti, kështu që procedura gjithashtu redukton celulitin dhe yndyrën e panevojshme në bark ose kofshë. Nga ana tjetër, zmadhimi i gjirit me shartimin e dhjamit nuk mund të arrijë pamjen më të gjallë, të strukturuar dhe të rrumbullakosur të gjoksit të ofruar nga implantet e gjirit dhe sasia e yndyrës që do të mbetet përgjithmonë është e paparashikueshme. Ekziston rreziku që yndyra e transferuar të formojë kalcifikime ose kiste që mund të ndërhyjnë në mbikëqyrjen rutinë të gjirit. Mund të injektohet një sasi e kufizuar yndyre dhe mbajtja e rezultateve kërkon mbajtjen e një peshe të qëndrueshme.

Rezultatet e një zmadhimi të gjoksit me transferimin e yndyrës janë të përhershme. Mund të nevojiten gjashtë muaj për të parë rezultatet përfundimtare. Gjatë kësaj kohe, qelizat yndyrore vendosen përgjithmonë në vendet e tyre të reja. Shumica e atyre që i nënshtrohen shtimit të gjoksit për transferimin e yndyrës janë të kënaqur me rezultatin. Nëse jeni të pakënaqur me procedurën e transferimit të yndyrës, ofruesi juaj mund të rekomandojë një procedurë të dytë.

Kohëzgjatja e operacionit: 2 – 5 orë

Kthimi në rutinën e përditshme: 3 – 4 ditë pas operacionit

Shtrirja në spital: 1 – 2 ditë

Konsultimet vijuese: varet nga simptomat

Ngritja e gjirit

Një kirurg kozmetik mund të krijojë një kontur të gjirit më rinor duke hequr lëkurën e tepërt, të shtrirë, duke riformuar indin e gjirit dhe duke ripozicionuar thithkën dhe areolën përpara. Gjatë operacionit për ngritjen e gjirit, areolat e shtrira dhe të mëdha gjithashtu mund të reduktohen për të krijuar gjokse me përmasa më të mira dhe një pamje më natyrale.

Kirurgjia e ngritjes së gjirit kryhet për të rikthyer një formë më të mirë të gjirit pas shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, për të përmirësuar konturin e gjirit pas humbjes së peshës dhe për të arritur një formë të bukur dhe të çuditshme të gjoksit për herë të parë. Një numër i vogël, por në rritje i pacientëve me ngritjen e gjirit, kanë pasur gjokse të varura që nga puberteti dhe operacioni për ngritjen e gjirit mund t’i ndihmojë ata të arrijnë profilin e dëshiruar të gjirit.

Llojet e ngritjes së gjirit

Për gratë me një sasi shumë të vogël të varjes për t’u korrigjuar, kirurgët estetikë mund të përdorin teknikën e “ngritjes së gjysmëhënës”. Kjo përfshin bërjen e një prerjeje të vogël në gjysmë të rrugës rreth gjysmës së sipërme të skajit të areolës. Në mënyrë tipike, ngritja e gjysmëhënës kryhet vetëm së bashku me zmadhimin e gjirit dhe edhe në këto raste, lloji i prerjes së gjysmëhënës përdoret më rrallë.

Një lift peri-areolar është shpesh një alternativë e mirë për gratë që kanë rënie të lehtë, por megjithatë do të përfitonin nga ngritja e gjirit. Ashtu si me ngritjen e gjysmëhënës, kjo përfshin një prerje rrethore rreth areolës dhe zakonisht kryhet në lidhje me zmadhimin e gjirit. Ky ngritje mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e madhësisë së areolës. Shenja që rezulton ndjek skajin e areolës.

Ky lloj i ngritjes së gjirit kryhet shpesh sepse i mundëson kirurgut kozmetik të heqë lëkurën e tepërt dhe të riformojë të gjithë gjoksin me plagë të vogla dhe lehtësisht të fshehura. Një ngritje vertikale kërkon dy prerje: një rreth skajit të areolës dhe një nga fundi i areolës deri në palosjen inframamare, duke krijuar një formë “llollipop”.

Një ngritës me spirancë, i cili lejon një kirurg kozmetik të heqë sasi të konsiderueshme të lëkurës së tepërt dhe indeve të varura, mund të prodhojë rezultatet më të mira nëse keni gjinj dukshëm të varur dhe të varur. Kjo procedurë kërkon tre prerje: një rreth buzës së areolës, një vertikalisht nga fundi i areolës deri te rrudha e gjirit dhe një përgjatë palosjes inframamare, e cila është e fshehur brenda rrudhës së gjirit. Nëse keni një zvogëlim të gjoksit me ngritje, kirurgu juaj kozmetik mund të përdorë gjithashtu këtë metodë. Edhe pse ngritja e ankorimit lë shenja të dukshme, ato zakonisht zbehen ndjeshëm me kujdesin e duhur dhe mund të fshihen nga një bluzë bikini.

Në disa raste, vetëm ngritja e gjirit mund të mos japë rezultatet e dëshiruara për një pacient. Nëse mendoni se gjinjtë tuaj duken të “shfryrë” ose kanë humbur volumin për shkak të plakjes, humbjes së peshës ose shtatzënisë, kirurgu juaj kozmetik mund të vendosë implante të gjirit gjatë operacionit të ngritjes së gjirit për të rikthyer plotësinë dhe formën. Nëse keni dëshiruar gjithmonë gjinj më të mëdhenj dhe të ngritur, zmadhimi i gjoksit me lift mund t’ju ndihmojë të arrini si me një procedurë të vetme ashtu edhe periudhën e rikuperimit.

Gjinjtë tuaj do të vazhdojnë të pësojnë ndryshime natyrale si rezultat i procesit të plakjes; megjithatë, me kujdesin e duhur, nuk duhet të përjetoni të njëjtën shkallë të varjes për shumë vite. Megjithatë, është thelbësore të pranoni se disa ngjarje të jetës, të tilla si shtatzënia e ardhshme ose luhatjet e peshës, mund të ndikojnë negativisht në rezultatet tuaja. Nëse keni ndërmend të keni më shumë fëmijë ose dëshironi të humbni peshë, është më mirë t’i arrini këto synime përpara se të bëni një ngritës të gjirit.

Kohëzgjatja e operacionit: 1 – 2 orë

Kthimi në rutinën e përditshme: 3 – 4 ditë pas operacionit

Shtimi në spital: nuk kërkohet ose 1 ditë

Vazhdoni konsultimet: 2 – 3 herë

Zmadhim i kombinuar i gjirit

Zmadhimi i kombinuar i gjirit është një procedurë e kirurgjisë plastike që përfshin kombinimin e zmadhimit të gjirit me një operacion tjetër të gjirit, siç është ngritja e gjirit ose zvogëlimi i gjirit. Kjo qasje përdoret shpesh për të arritur rezultate më gjithëpërfshirëse sesa do të ishte e mundur vetëm me një procedurë të vetme.

Zmadhimi i gjirit përfshin futjen e implanteve të kripur ose silikoni për të rritur madhësinë dhe për të përmirësuar formën e gjinjve. Ngritja e gjirit, nga ana tjetër, përfshin heqjen e lëkurës së tepërt dhe shtrëngimin e indit të gjirit për të ngritur dhe riformuar gjoksin e varur. Zvogëlimi i gjoksit përfshin heqjen e indeve dhe lëkurës së tepërt të gjirit për të zvogëluar madhësinë dhe peshën e gjinjve.

Duke kombinuar zmadhimin e gjirit me një procedurë tjetër, kirurgu mund të adresojë shqetësime të shumta në të njëjtën kohë, si rritja e vëllimit të gjirit duke korrigjuar gjithashtu rënien ose asimetrinë. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se zmadhimi i kombinuar i gjirit është një procedurë më komplekse sesa vetëm rritja e gjirit dhe mund të kërkojë një periudhë më të gjatë rikuperimi. Është e rëndësishme të konsultoheni me një kirurg plastik të certifikuar nga bordi për të përcaktuar nëse zmadhimi i kombinuar i gjirit është zgjidhja e duhur për nevojat dhe qëllimet tuaja individuale.

Kirurgjia e ngritjes së gjirit kryhet për të rikthyer një formë më të mirë të gjirit pas shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, për të përmirësuar konturin e gjirit pas humbjes së peshës dhe për të arritur një formë të bukur dhe të çuditshme të gjoksit për herë të parë. Një numër i vogël, por në rritje i pacientëve me ngritjen e gjirit, kanë pasur gjokse të varura që nga puberteti dhe operacioni për ngritjen e gjirit mund t’i ndihmojë ata të arrijnë profilin e dëshiruar të gjirit.