Skolioza

Adult scoliosis

Plani juaj i Personalizuar i Trajtimit

Ne do t’ju ndihmojmë të gjeni trajtimet më të mira mjekësore në të gjithë botën.
Shëndeti juaj është unik, dhe kështu duhet të jetë zgjidhja juaj. 

Skolioza i referohet një përkuljeje të pazakontë të shtyllës kurrizore, që rezulton në një formë të lakuar. Normalisht, shtylla kurrizore ka një lakim natyral përpara dhe prapa, ndërsa skolioza bën që shtylla kurrizore të formojë gjithashtu një kurbë anash. Ashpërsia e këtyre kthesave mund të variojë nga 10 gradë deri në më shumë se 100 gradë.

Skolioza zakonisht diagnostikohet gjatë rritjes ose adoleshencës (skolioza pediatrike). Kur fillon ose gjendet pas pubertetit, quhet “skoliozë e të rriturve” sepse kurba zbulohet pas rritjes së plotë të skeletit. Në përgjithësi, shumica e rasteve të skoliozës tek adoleshentët ndodhin në pjesën torakale të shtyllës kurrizore. Tek të rriturit, shqetësimi kryesor është zakonisht në pjesën lumbale të shtyllës kurrizore. Kjo pjesë e shtyllës kurrizore është më e ndjeshme ndaj ndryshimeve për shkak të plakjes ose degjenerimit.

Trajtimi i skoliozës bëhet vetëm më sfidues kur një gjendje përparon. Kjo jo vetëm që ndodh sepse gjendja po kalon natyrshëm në fazën e saj më të rëndë të përparimit me kalimin e kohës, por edhe sepse trupi ka pasur vite për t’u përshtatur me lakimin anormal të shtyllës kurrizore. Pasi një person ka jetuar me skoliozë për vite me rradhë, disqet e tyre kurrizore, muskujt dhe tendinat gradualisht përshtaten me pozicionin e panatyrshëm të shtyllës kurrizore. Përveç kësaj, një shtyllë kurrizore që nuk po rritet më është më pak e lakueshme dhe më e ngurtë, kështu që këshillohet trajtimi i hershëm.

Trajtimi i Skoliozës

Kirurgjia është e rezervuar për rastet e skoliozës së të rriturve ku ndërhyrjet jokirurgjikale kanë rezultuar joefektive ose gjendja është përkeqësuar ndjeshëm. Vendimi për kirurgji mund të bazohet në faktorët e mëposhtëm:

  • Dhimbje: Kirurgjia mund të jetë e nevojshme nëse dhimbja e shpinës dhe e këmbës e shkaktuar nga skolioza bëhet e rëndë dhe e vazhdueshme dhe nuk i përgjigjet trajtimit konservativ.
  • Mosbalancimi i shtyllës kurrizore: Bilanci i shtyllës kurrizore është vendimtar në vlerësimin e përparimit të skoliozës dhe nevojës për kirurgji. Kur qëndroni në këmbë, koka duhet të shtrihet mbi qendrën e legenit kur shihet nga përpara dhe mbi nyjet e ijeve kur shikohet nga ana. Nëse kurba përparon në atë masë sa nuk mund të ruhet ky ekuilibër, mund të çojë në rritje të dhimbjes dhe kufizimeve funksionale me kalimin e kohës.
  • Përmirësimi i cilësisë së jetës: Ndërsa operacioni zakonisht nuk rekomandohet vetëm për qëllime kozmetike, disa individë mund t’i shohin simptomat e deformimit të shtyllës kurrizore të padurueshme, duke ndikuar në cilësinë e përgjithshme të jetës së tyre. Kirurgjia mund të jetë alternativa e vetme në raste të tilla. Në të rriturit më të rinj, deformimi kozmetik mund të jetë një konsideratë e rëndësishme për operacionin, por zakonisht është më pak i rëndësishëm te të rriturit.