Kistet e Trurit

Brain aneurysm treatment abroad

Një kist truri ose lezion cistik i trurit është një qese e mbushur me lëngje në tru. Ato mund të jenë jo kanceroze (beninje) ose kanceroze (malinje). Beninje do të thotë që rritja nuk përhapet në pjesë të tjera të trupit. Një kist mund të përmbajë gjak, qelb ose material tjetër. Në tru, cistat ndonjëherë përmbajnë lëng cerebrospinal (CSF). LCS është një lëng i pastër që lahet dhe mbron trurin dhe palcën kurrizore.

Cistet e trurit mund të formohen gjatë javëve të para kur një fëmijë po rritet në mitër. Disa kiste mund të formohen për shkak të një dëmtimi në kokë ose traumave të tjera në tru. Në raste të tjera, mund të ketë lidhje midis një kisti të trurit dhe një tumori jo kanceroz ose një tumori kanceroz.

Edhe nëse një kist i trurit nuk është kancer, ai përsëri mund të shkaktojë probleme. Kisti mund të shtypë indin e trurit dhe të shkaktojë simptoma, të tilla si dhimbje koke, probleme me shikimin ose të përzier. Nëse kjo ndodh, mund t’ju duhet kirurgji për të hequr kistin. Në disa raste, nëse kisti është i vogël dhe nuk rritet dhe nuk ka gjasa të shkaktojë simptoma, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të këshillojë ta shikoni atë në vend të operacionit.

Llojet e cisteve të trurit

Ekzistojnë lloje të ndryshme të kisteve të trurit:

 • Kist arachnoid (kist leptomeningeal). Ky është një kist midis trurit dhe membranës arachnoid. Kjo membranë është një nga mbulesat mbrojtëse rreth trurit. Një kist arachnoid përmban CSF. Këto shfaqen më shpesh tek fëmijët, por mund të ndodhin edhe tek të rriturit. Ky lloj kisti ndodh më shpesh tek meshkujt sesa tek femrat.
 • Kist koloid . Ky është një kist i mbushur me xhel. Shpesh formohet në 1 nga 4 barkushet e trurit. Barkushet janë rezervuarët CSF në tru. Kistet koloidale ndodhin shpesh në barkushen e tretë. Kjo është në një pikë qendrore në tru. Kistet mund të çojnë në bllokimin e rrjedhës së LCS dhe të shkaktojnë dhimbje koke pozicionale. Këto janë dhimbje koke që ndodhin kur një person është në një pozicion të caktuar. Këto priren të shfaqen gjatë moshës madhore.
 • Kist dermoid . Ky është një lloj i rrallë i kistit. Formohet kur disa qeliza të lëkurës bllokohen kur truri dhe palca kurrizore formohen para lindjes. Këto kiste madje mund të përmbajnë qeliza të gjëndrave të djersës ose qeliza të gjëndrave të flokëve. Këto shfaqen shpesh tek fëmijët.
 • Kist epidermoid. Ky quhet gjithashtu një tumor epidermoid. Ashtu si një kist dermoid, ai formohet nga një pjesë e indit që bllokohet kur formohet truri dhe palca kurrizore. Kistet epidermoide nuk përmbajnë gjëndra djerse ose qeliza të gjëndrave të flokëve. Ata rriten shumë ngadalë. Këto kiste shpesh shfaqen për herë të parë kur një person është i rritur.
 • Kist pineal. Kjo ndodh në gjëndrën pineale në mes të trurit. Ky lloj kisti shpesh shfaqet vetëm gjatë skanimeve imazherike të bëra për një arsye tjetër. Kistet pineale rrallë shkaktojnë probleme. Nëse ato rriten, ndonjëherë mund të ndikojnë në shikim. Ato mund të shfaqen te njerëzit e çdo moshe.
 • Abscesi i trurit. Kjo ndodh kudo në tru si një kist i vetëm ose i shumëfishtë. Absceset shpesh shkaktohen nga një infeksion bakterial. Ndonjëherë ato shkaktohen nga një parazit ose një kërpudhat.
 • Kist neoplazik. Kjo është për shkak të një tumori beninj ose malinj. Kur një tumor i trurit fillon jashtë trurit, ai quhet metastatik.

Simptomat e cistës së trurit

Simptomat në përgjithësi varen nga ajo pjesë e trurit në të cilën kist po rritet. Në disa raste, një kist i vogël mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Disa kiste janë “të heshtura” (nuk shkaktojnë simptoma) derisa të rriten. Në disa raste, mund të keni një problem që lidhet me zonën e trurit ku rritet kisti. Në raste të tjera, simptomat mund të jenë për shkak të bllokimit të rrjedhës normale të CSF. Kjo mund të shkaktojë rritje të presionit në tru (presioni intrakranial).

Simptomat mund të jenë të ndryshme për çdo person, por mund të përfshijnë:

 • Dhimbje koke (e zakonshme)
 • Nauze dhe të vjella
 • Vertigo ose marramendje
 • Probleme me dëgjimin ose shikimin
 • Probleme me ekuilibrin dhe ecjen
 • Dhimbje fytyre
 • Konvulsione (jo të zakonshme)

Diagnoza e cistës së trurit

Testet mund të përfshijnë:

Skanimi CT Ky është një test imazherie që përdor rrezet X dhe një kompjuter për të bërë imazhe të detajuara të trurit dhe palcës kurrizore.

MRI Ky test përdor magnet të mëdhenj dhe një kompjuter për të krijuar imazhe të trurit dhe palcës kurrizore për të marrë më shumë informacion rreth kistit dhe indeve aty pranë.

Skanimet mund të përsëriten me kalimin e kohës për të mësuar nëse kisti po rritet.

Trajtimi i cistës së trurit

Trajtimi mund të ndryshojë sipas llojit të kistit. 

Nëse keni një kist arachnoid, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të shpojë qesen e kistit dhe të kullojë lëngun. Lëngu derdhet në CSF ose nxirret jashtë me një gjilpërë. Nëse ofruesi juaj e kullon kistin pa hequr një pjesë të qeskës ose pa vendosur një tub të përhershëm kullues, qesja mund të mbushet përsëri me lëng.

Nëse keni një kist dermoid ose epidermoid, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor ka të ngjarë ta heqë atë. Kist i plotë me qesen e tij ka të ngjarë të hiqet. Nëse kisti nuk hiqet plotësisht, ai mund të rritet dhe të shkaktojë përsëri simptoma pas disa vitesh.

Kistet koloidale shpesh shkaktojnë një grumbullim të tepërt CSF. Ky njihet si hidrocefalus. Kjo mund të krijojë një rritje të rrezikshme të presionit brenda trurit. Një tub shunt ose kullimi mund të lehtësojë një pjesë të këtij presioni. Kistet koloidale mund të jenë të vështira për t’u hequr, sepse ato shpesh ndodhen thellë brenda trurit. Për t’i hequr këto, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përdorë metoda të veçanta kirurgjikale me mjete të vogla endoskopike të dërguara përmes një tubi të hollë në tru.

Kistet pineale shpesh nuk shkaktojnë probleme. Shpesh është e mundur t’i menaxhosh këto duke parë për çdo ndryshim.

Kistet tumorale mund të trajtohen me kirurgji, radioterapi ose kimioterapi. Këto mund të bëhen të vetme ose të kombinuara.

Absceset trajtohen me antibiotikë, antimykotikë ose ilaçe kundër parazitëve. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për kirurgji