Angioplastika Koronare

Coronary Angioplasty drawing vector

Angioplastika, e njohur edhe si ndërhyrja koronare perkutane (PCI), është një procedurë mjekësore e përdorur për të lehtësuar bllokimet në arteriet koronare që vijnë nga sëmundja e arterieve koronare. Lehtëson rivendosjen e rrjedhjes së gjakut në muskulin e zemrës pa pasur nevojë për kirurgji në zemër të hapur. 

Gjatë angioplastikës, një tub i gjatë dhe i hollë i quajtur kateter futet në një enë gjaku dhe drejtohet në arterien koronare të bllokuar. Kateteri është i pajisur me një tullumbace të vogël në majë të tij. Pasi kateteri të vendoset siç duhet, tullumbace fryhet brenda seksionit të ngushtuar të arteries së zemrës. Ky veprim ushtron presion mbi pllakën ose mpiksjen e gjakut, duke e shtyrë atë kundër mureve të arteries për të krijuar më shumë hapësirë ​​për rrjedhjen e gjakut.

Fluoroskopia, një lloj i specializuar i rrezeve X që i ngjan një “filmi” me rreze X, përdoret nga ofruesi i kujdesit shëndetësor gjatë gjithë procedurës. Ndihmon mjekun në gjetjen e bllokimeve brenda arterieve të zemrës pasi një ngjyrë kontrasti udhëton nëpër arterie, një proces i referuar si angiografia koronare.

Në disa raste, ofruesi i kujdesit shëndetësor mund të përcaktojë që një procedurë alternative është e nevojshme. Kjo mund të përfshijë heqjen e pllakës (atherektomi) në vendin ku arteria është ngushtuar. Gjatë atherektomisë, mund të përdoret një kateter me majë rrotulluese. Kur kateteri arrin në segmentin e ngushtuar të arteries, ai përdoret për të thyer ose hequr pllakën, duke rihapur kështu arterien.

Sëmundjet e trajtuara me angioplastikë koronare

Ngjashëm me të gjitha organet brenda trupit, zemra ka nevojë për furnizim të vazhdueshëm me gjak dhe ky furnizim jetësor sigurohet nga arteriet koronare. Megjithatë, në disa individë, këto arterie mund t’i nënshtrohen një procesi ngushtimi dhe ngurtësimi, një gjendje e njohur si ateroskleroza, e cila mund të çojë në zhvillimin e sëmundjes koronare të zemrës.

Kur rrjedha e gjakut në zemër kufizohet, mund të rezultojë në dhimbje gjoksi të referuara si anginë. Në mënyrë tipike, angina shkaktohet nga sforcimi fizik ose stresi. Megjithëse mjekimi është shpesh efektiv në menaxhimin e anginës, në rastet e rënda kur ilaçet rezultojnë të paefektshme, një angioplastikë koronare mund të jetë e nevojshme për të rivendosur qarkullimin e duhur të gjakut në zemër.

Për më tepër, angioplastika koronare shpesh përdoret si një ndërhyrje urgjente pas një ataku në zemër.

Përgatitja për Angioplastikë Koronare

Përpara një angioplastike të planifikuar, mjeku juaj do të kryejë një rishikim të plotë të historisë suaj mjekësore dhe do të kryejë një ekzaminim fizik. Mund t’ju kërkohet t’i nënshtroheni disa testeve, duke përfshirë një radiografi të gjoksit, elektrokardiogramë dhe analiza gjaku, në përgatitje për procedurën. Për më tepër, mjeku juaj do të kryejë një vlerësim imazherie të quajtur angiogramë koronare për të vlerësuar praninë e bllokimeve në arteriet tuaja të zemrës dhe për të përcaktuar nëse ato mund të adresohen në mënyrë efektive përmes angioplastikës.

Nëse angiograma juaj koronare zbulon një bllokim, mjeku juaj mund të zgjedhë të vazhdojë me angioplastikë dhe stentim menjëherë ndërsa kateteri është ende në vend.

Mjeku juaj do t’ju japë udhëzime specifike për t’ju ndihmuar në përgatitjen për procedurën. Kjo mund të përfshijë modifikimin ose ndërprerjen e disa medikamenteve si aspirina, ilaçet anti-inflamatore josteroide ose holluesit e gjakut. 

Në mënyrë tipike, do t’ju këshillohet të përmbaheni nga ushqimi dhe pijet për një periudhë prej gjashtë deri në tetë orë përpara angiografisë. 

Procedura e angioplastikës koronare

Një angioplastikë koronare kryhet duke përdorur anestezi lokale, duke i lejuar pacientit të qëndrojë zgjuar gjatë procedurës.

Një tub i hollë dhe fleksibël i njohur si kateter futet në një arterie përmes një prerjeje të vogël në ijë, kyç ose krah. Ky kateter më pas drejtohet në arterien koronare të prekur duke përdorur udhëzime me rreze X.

Pasi kateteri të vendoset, një tel i imët manovrohet përmes arteries koronare të synuar, duke dhënë një tullumbace të vogël në pjesën e ngushtuar të arteries. Baloni më pas fryhet, duke zgjeruar arterien dhe duke shtypur depozitat yndyrore në murin e arteries, duke lehtësuar rrjedhën e përmirësuar të gjakut. Nëse përdoret stent, ai vendoset rreth balonit dhe zgjerohet me të. Stenti qëndron në pozicionin e tij pasi baloni të jetë shfryrë dhe hequr.

Në mënyrë tipike, një angioplastikë koronare zgjat nga 30 minuta deri në 2 orë. Pacientët e trajtuar për anginë zakonisht mund të kthehen në shtëpi në të njëjtën ditë ose ditën pas procedurës. Megjithatë, ata këshillohen të shmangin ngritjen e rëndave, aktivitetet e rënda dhe ngarjen për të paktën një javë.

Në rastet kur një pacient është shtruar në spital për shkak të një ataku kardiak, ai mund të duhet të qëndrojë në spital për disa ditë pas angioplastikës përpara se të largohet.

Përfitimet e Angioplastikës Koronare

Në mënyrë tipike, pas kryerjes së një angioplastike, ka një përmirësim të dukshëm në rrjedhën e gjakut brenda arterieve koronare. Një numër i konsiderueshëm individësh përjetojnë përmirësime thelbësore në simptomat e tyre dhe zbulojnë një kapacitet të rritur për aktivitet fizik në krahasim me gjendjen e tyre para procedurës.

Për ata që kanë pësuar një atak në zemër, kryerja e një angioplastike mund të rrisë gjasat e mbijetesës në mënyrë më efektive sesa medikamentet për shpërbërjen e mpiksjes (tromboliza). Për më tepër, kjo procedurë mund të zvogëlojë gjasat për të përjetuar një sulm tjetër në zemër në të ardhmen.